Docente

Trainer & docente Yvonne Dingjan

Dingjan Peuterdansonderwijs is opgericht door de trainer èn docente Yvonne Dingjan te Rotterdam. Al zeer jong is zij geïnspireerd geraakt door verhalende dans. Vanuit haar jazzballet achtergrond heeft zij tijdens een kunstacademie-studie in Parijs, de Afrikaanse dans ontdekt. Zij heeft in 1991 de studie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam afgerond. Ondertussen schoolde zij zich meer en meer in de Afrikaanse dans door het volgen van danslessen en workshops bij beroemde dansers, zoals Bebey Youla. In 2000 heeft Yvonne een didactische, op Afrikaans georiënteerde opleiding gevolgd aan de dansacademie in Tilburg. Inmiddels geeft zij al jaren dansworkshops aan particulieren en bedrijven, aan zowel jong en oud.

 

Yvonne’s liefde voor peuterdans vindt zijn oorsprong in deze energieke Afrikaanse dans. Haar beeldende achtergrond van de kunstacademie en het verhalende aspect van de Afrikaanse dans vormden samen input voor peuterdans. Zij heeft in haar dansvorm een vertaalslag gemaakt naar de leefwereld van peuters.

Sinds 1997 geeft Yvonne in de  kinderdagopvang en scholen in Rotterdam en omstreken peuter- kleuterdans aan dit inspirerende volkje. Naast peuter- en kleuterdansles geeft Yvonne sinds 2015 ook peuter- en kleuteryoga. Voor de allerkleinsten kan zij ook baby-yoga verzorgen.

 

Sinds 2004 geeft zij introductiecursussen om zelf met peuterdans aan de slag te gaan. Zowel op locatie als op vaste data. Vervolgcursussen en verdiepingsdagen zijn hier later uit voort gekomen.

In 2006 is de reguliere opleiding tot peuterdansdocent opgericht. In 2017 is de Praktijkopleiding peuterdans naast de reguliere opleiding peuterdans ontstaan. Per 2018 is de Praktijkopleiding peuteryoga hieraan toegevoegd.

 

In 2005 en 2006 heeft zij bijscholingen peuterdans gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Sinds  2008 is Yvonne aangesloten bij de Nederlandse Belangenvereniging voor Dansprofessionals NBDO Dansbelang. Ze volgt hier jaarlijks bijscholingen.  Sinds januari 2011 is Yvonne geaccrediteerd door de NBDO Dansbelang.

Dingjan Peuterdansonderwijs staat tevens als erkend onderwijsinstelling geregistreerd bij de CRKBO vanaf mei 2011. De opleiding heeft van 2010 tot 2014 geregistreerd gestaan bij de BKK, Bureau kwaliteit Kinderopvang, waar de kinderopvang tijdens een 4 jarig lopend project, een opleidingsbudget kon aanvragen.

 

In ontwikkeling is nu ook dansen met volwassenen en kinderen met een enkelvoudige of meervoudige beperking en demente bejaarden.