Docente

Trainer & docente Yvonne Dingjan

Dingjan Peuterdansonderwijs is opgericht door de trainer èn docente Yvonne Dingjan te Rotterdam. Al zeer jong is zij geïnspireerd geraakt door verhalende dans. Vanuit haar jazzballet achtergrond heeft zij tijdens een kunstacademie-studie in Parijs, de Afrikaanse dans ontdekt. Zij heeft in 1991 de studie aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam afgerond. Ondertussen schoolde zij zich meer en meer in de Afrikaanse dans door het volgen van danslessen en workshops bij beroemde dansers, zoals Bebey Youla. In 2000 heeft Yvonne een didactische, op Afrikaans georiënteerde opleiding gevolgd aan de dansacademie in Tilburg. Inmiddels geeft zij al jaren dansworkshops aan particulieren en bedrijven, aan zowel jong en oud.

 

Yvonne’s liefde voor peuterdans vindt zijn oorsprong in deze energieke Afrikaanse dans. Haar beeldende achtergrond van de kunstacademie en het verhalende aspect van de Afrikaanse dans vormden samen input voor peuterdans. Zij heeft in haar dansvorm een vertaalslag gemaakt naar de leefwereld van peuters.

 

Sinds 1997 geeft Yvonne in de  kinderdagopvang en scholen in Rotterdam en omstreken peuter- kleuterdans aan dit inspirerende volkje. Naast peuter- en kleuterdansles geeft Yvonne sinds 2015 ook peuter- en kleuteryoga. Voor de allerkleinsten kan zij ook baby-yoga verzorgen.
Ook heeft zij ervaring met dansen met volwassenen en kinderen met een enkelvoudige of meervoudige beperking en demente bejaarden.

Vanuit de jarenlange leservaring in peuter- kleuterdans en peuter-kleuteryoga heeft zij een eigen lesmethode ontwikkeld. Haar gedachtegoed is gebaseerd op het associatieve denken wat peuters is volle glorie en met veel fantasie kunnen. Door gebruik te maken van creatieve denktechnieken zijn zowel de dans als de yogalessen doorspekt met fantasie. Dit is terug te zien in zowel de lesverhalen, bewegingen, muziek als attributen.

 

Yvonne geeft diverse trainingen in haar lesmethode voor pedagogische medewerkers, dans- en yogadocenten, sportleiders en leerkrachten. De trainingen kunnen korte workshops zijn of langdurende praktijk-opleidingen, veelal gegeven in Rotterdam of in Company.
Sinds 2004 zijn er trainingen peuterdans. Vanaf 2018 zijn er ook trainingen peuter-kleuteryoga. Voor meer verdieping zijn er diverse trainingsdagen.

In 2006 is de reguliere opleiding tot peuterdansdocent gestart. In 2017 heeft de Praktijkopleiding peuterdans de reguliere opleiding peuterdans vervangen. Per 2018 is de Praktijkopleiding peuter- kleuteryoga hieraan toegevoegd.

 

Naast het feit dat Yvonne een aantal boeken heeft geschreven over haar lesmethode in dans en yoga voor deze doelgroep, is het vooral het praktisch ervaren met peuters op de dansvloer of yogamat wat haar trainingen kenmerkt.

 

Zij werkt nauw samen met diverse kinderdagverblijven waar de praktijkcursussen en opleidingen plaatsvinden. Deelnemers van de praktijkopleidingen geven veel praktijklessen in dans of yoga aan de peuters wat bijdraagt aan een fitte en bewegelijke kinderopvang.

 

 

De opleiding heeft van 2010 tot 2014 geregistreerd gestaan bij de BKK, Bureau kwaliteit Kinderopvang, waar de kinderopvang tijdens een 4 jarig lopend project, een opleidingsbudget kon aanvragen.
Dingjan Peuterdansonderwijs is sinds 2008 geaccrediteerd in het NL kwaliteitsregister van de NBOB Dansbelang, voormalig NBDK, een organisatie voor dansprofessionals.

Dingjan peuterdansonderwijs is sinds 2011 een erkende opleiding, geregistreerd bij het CRKBO, Centraal Register Kort Beroepsonderwijs, en daardoor BTW vrijgesteld.